Kızartma yaparken yağ sıçrama derdine son verecek yöntemler

Mutfakta vakit geçirmeyi ve yemek hazırlamayı sevenler için hem pratik hem lezzetli yemek çeşitleri olan kızartmaları hazırlamak aynı zamanda keyiflidir. Fakat kendine göre incelikleri olan bu yemek hazırlama çeşidinin tabii ki kendine göre zorlukları ve temizlik yöntemleri de var. örneğin kızartma yaparken yağ sıçraması hem sizi hem temizliği zora sokabilen bir durumdur ve aynı zamanda değdiği zaman da oldukça fazla can yakabilir. Bu gibi durumlara karşı önlem almak için kullanılabilecek bazı pratik yöntemlere başvurmak en iyisi olacaktır.

Kızartma yaparken yağ sıçraması

Malzemelerinizi aldığınız ve tavanızdaki yağı kızarttığınız zaman heyecanla kızartılacak ürünü tavaya koyarsınız fakat bir anda yağlar sıçramaya başlar. İşte bu noktada işler değişir ve yemek yapmaktan alınan zevk bir anda kaybolarak yerini sıçrayan yağın verdiği acıya bırakır. Hem tene değmesi ile can yakan hem de ocak üzerinde lekelere yol açan bu yağ sıçramalarının aslında nedeni ise yağa su temas etmesidir. Suyun temas etmesi ile tepkimeye giren yağ kızararak patlamaya başlar, içerdiği asidik yapı ısıtılmaya başlandığı zaman daha da etkili hale gelen yağa pH değeri daha yüksek olan su değmesi bu tepkimenin nedenidir.

Kızartacağınız gıda eğer yeni yıkanmış ve ıslak ya da buzluktan çıkarıldığı gibi kızartma tavasına konuyorsa bu gibi yağ sıçramaları ise kaçınılmaz hale geliyor. Kızartma hazırlarken tavadan yağ sıçramasını engellemek için ise pratik ve kullanışlı yöntemlere başvurabilir, hem temizliğinden hem de canınızın yanmasından bu sayede kurtulabilirsiniz.

Kızartma yaparken yağ sıçramasını önleme yolları

Kızartma hazırlarken sıçrayan yağların sıçramasını engellemek için kullanabileceğiniz ve yanmış yağın acı hissinden kurtulmanıza yardımcı olacak bazı pratik yöntemlere şu şekilde bakabiliriz:

Kızartacağınız gıdaları kurutun

Kızartılan gıdaların ıslak ya da donmuş olması yağ sıçramasına neden olacaktır. Bu gibi donmuş gıdaları kızartmadan önce bir miktar buzu çözülsün diye bekleyebilir, eğer gıdalarınız yeni yıkanmış ise de bir süre kurutup ondan sonra kızartabilirsiniz. bunu yaparken gıdalarınızın hijyenine zarar vermeyecek şekilde uygulamanız da ayrıca önemlidir.

Yağın içerisine tuz ve ekmek içi ekleyin

Kızartma yağının yüksek asidik değeri ısındığı zaman daha etkili hale gelir ve bu durumda başka bir gıda ile tepkimeye girmesi sıçramasına neden olur. Kızartma yağı ısınmadan önce içerisine küçük parçalar halinde ekmek içi ve bir tutam tuz eklerseniz de, pH değerleri daha yüksek olan bu gıdaların kızarma esnasında yağın dengeli kalmasını sağlayabilir ve sıçramalarını engelleyebilirsiniz. Burada önemli nokta ise bu malzemeleri yağı kızartmadan önce atmaktır.

Video: Meltem Açıkel Pratik Bilgi Yağın Sıçraması Nasıl Önlenir?

Kızartacağınız gıdalar çok soğuk olmasın

Kızartılacak gıdaların soğuk olması da aynı zamanda yağı tepkimeye sokan ve sıçramasına neden olan bir başka durum. Bun karşı ise kızartılacak gıdaları bir süre oda sıcaklığında bekleterek çözüm bulabilirsiniz. Yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar oda sıcaklığında bekleyen gıdalar bu sıcaklığa alışacak ve iç ısıları düşecektir. Aynı zamanda soğuk gıdalar kızarma esnasında içlerine yağ çekerler ve kalorileri daha da artar. Gıdalarınızı oda sıcaklığında bekletmek kalori dengesi için de yardımcı olacaktır.

Gıdaları yavaş yavaş ve tane tane atın

Kızartma tavasına atacağınız gıdaları bir anda atmak bu soğuk ya da ıslak gıdaların bir anda yağda parlamaya yol açmasını da beraberinde getireceğinden, kızartılacak gıdaların birer birer ve yağın kenarına doğru sakince bırakılması bu sıçramayı engelleyecektir. Yalnız bu yöntemi kullanırken sakince bıraktığınız gıdanın ardından elinizi hızlıca kızartma yağından uzaklaştırmak da önemli. Herhangi bir ters reaksiyonla karşılaşmanız durumunda daha fazla canınız yanmasın istiyorsanız bu alanda reflekslerinizi kullanmanız gerek.