Hemen hemen herkesin mutfağında olan kesim tahtası başta olmak üzere tahta kaşıkların ve tüm tahta malzemeden üretilmiş eşyaların temizliği normal temizleme yöntemlerinden biraz daha farklıdır. Tahta malzemeden üretilen eşyaları temizlerken, dikkat edilmesi gereken belli başlı püf noktaları bulunmaktadır. Bu durumlara dikkat edildiği taktirde, tahta malzemeleriniz temizlenirken aynı zamanda uzun solukla kullanmanıza yardımcı olacaktır. İşte tahta malzemeden üretilen eşyaları temizlemek için gerekli yöntemler…
Tahta malzemelerin temizliği nasıl olmalı?
Tahta malzemeler geçmişte daha sık olsa da günümüzde de hala daha kullanılmaya devam etmektedir. Sentetik özellikte olan bu malzemeler, yapısı gereği antibakteriyel bir gücü bulunmaktadır. Ağaçların, küf, enfeksiyon ve bakteri ile doğuntan mücadele etme gücü, ağaçtan üretilmiş tüm eşyalara da geçmektedir. İşlem görmüş olsalar dahi, ağaçtan üretilmiş tüm eşyaların antibakteriyel özelliği devam etmektedir. Fakat bu özellik mutfakta yeterli olmayacaktır. Kullandığımız kesme tahtasını ya da kaşıkları temizlememiz gerekir. Hal böyle olunca da doğru yöntem hangisi olacağına dair pek çok soru gelirken, sizler için tahta ürünlerin nasıl temizlenmesine gerektiğine dair tüm püf noktaları derledik. İşte o mucize fikirler…
Tahta kaşıkların temizliği nasıl yapılmalı?
Tahta kaşıklarınızı yemek yedikten sonra ya da yemek yaparken her kullanımdan sonra direkt olarak su ve sabunla temizleyip akabinde kurutmanız gerekmektedir. Tahta kaşıkları kirli vaziyette bekletmekten kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Tahta kaşık kullanıldıktan hemen sonra yıkanması, sağlık ve bakteri açısından çok daha sağlıklı olmasının yanı sıra tahta kaşığınızın da daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Mutfakta kullandığınız tahta kaşıklarınızı bulaşık makinesinden mutlaka uzak tutmanız gerekmektedir. Bulaşık makinesine atılan tahta kaşıklar, formunun bozulmasına neden olurken aynı zamanda tahta kaşığınızın da kararmasına neden olacaktır.
Tahta kaşığınızda leke bulunuyorsa sirke kullanın
Tahta malzemeden üretilmiş kaşıklarınızın bazılarında zaman geçtikte lekelenmeler söz konusu olabilir. Bu lekeleri evde kolay yolda yok etmek de mümkündür. Bu lekelenmiş kaşıklarınızın, lekelerinden kurtulmak istiyorsanız tahta kaşıklarınızı geceden beyaz sirke ve su dolu bir kapta bekletmeniz gerekmektedir. Beyaz sirke ile suyu aynı oranda koyabilirsiniz. Bu iki malzemeyi karıştırıp ardından lekeli kaşıklarınızı içerisine bırakarak gece boyunca bekletmeniz lekelerin çıkmasına yardımcı olacaktır.
Seyredin: Tahta mutfak eşyaları nasıl temizlenmeli?
Tahta kaşıklarınızda oluşan kötü kokuları karbonat ya da limon ile giderin
Tahta kaşıkların lekelenmesinin ardından oluşabilecek kokular kaçınılmazdır. Oluşan kokuların ardından, gidermek de pek tabii mümkündür. Tahta kaşıklarınızda kötü koku oluşumu başladıysa yapmanız gereken şey, yarım limon ile kaşığınızı ovmak ya da karbonatı su ile açıp ardından bu su ile tahta kaşığınızı temizlemek olabilir. Bu iki işlem de tahta kaşığınızda meydana gelen kötü kokuların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu iki yöntemden memnun kalmadıysanız, tahta kaşığınızın üzerine karbonat dökün ve ardından limon sıkın tahta kaşığınızda bu iki malzemeyi beklettikten sonra güzelce durulayıp akabinde kurutma işlemini gerçekleştirin. Bu işlemler sonrasında tahta kaşığınızda meydana gelen kokunun gittiğini gözlerinizle göreceksiniz.
Kesme tahtasının temizliği nasıl yapılır?
Kesme tahtanızın temizliğinden memnun değilseniz ya da, kesme tahtanız üzerinde lekelenmeler oluşmaya başladıysa direkt olarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Kesme tahtanızın üzerine bolca kaya tuzu ya da sofra tuzu serpin. Akabinde bolca sulu bir limonu ortadan ikiye keserek, tuz serptiğiniz tüm alanları ıslatacak şekilde limon ile ovalayın. Kesme tahtası üzerinde limona bulanmamış herhangi bir yerin kalmadığından emin olun. Kesme tahtasının üzerini tuz ve limonla güzelce ovduktan ve temizliğinden emin olduktan sonra suyla güzel bir şekilde durulama işlemine geçin. Akabinde kurumaya bırakın. Bu işlem sayesinde kesme tahtanızda bulunan tüm lekelerden kurtulun.