Tuz ruhu ile çamaşır suyunu asla karıştırmayın

Ev hanımlarının ev temizliğinde sıklıkla kullandıkları kimyasal ürünlerin birileriyle karıştırılmaması konusunda sık sık uyarılar yapılsa da bu konuda uyarıları dikkate almayanların olduğu bir gerçek. Deterjan türlerinden daha fazla verim elde etmek isteyenlerin, daha iyi temizlemek ve evdeki tüm kirlerden kurtulmak için verdikleri mücadelenin zaman zaman telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuruyor.

Uzmanlar her fırsatta sıkı sıkı tembihlerde bulunarak uyarılarını sıralıyor ancak buna rağmen ev temizliği konusunda yapılan işlerde tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılması sonucunda yaşanan olumsuzlukları haber bültenlerinde dinliyoruz. Ölümle bile sonuçlanabilen ya da çok ağır hastalıklara neden olabilen bu durumdan mutlaka kaçınılmalıdır.

Kimyasallar Neden Karıştırılmaz?

Birbirinden farklı kimyasalların içerdiği temizlik maddeleri evdeki en büyük tehlikeler arasında bulunuyor. Yapılan araştırmalar ve düzenlenen raporlara göre, Türkiye’de kimyasal temizlik maddelerinin karıştırılması nedeni ile çok fazla can kaybı yaşandı. Temizlik yapılırken Türkiye’de çok sayıda ölüme neden olan en yaygın hatalardan birinin de kimyasalları birbirine karıştırmak olduğu söyleniyor.

Daha iyi temizleyeceği inancıyla çamaşır suyu, tuz ruhu, alkol, kireç çözücü, gider açacağı, sirke gibi maddeleri birbirine karıştırmak veya aynı yüzeye tekrar tekrar uygulamak ölümcül zehirli gazlar üretebilir ve aynı gazı teneffüs etmeye devam ederseniz. Bu bilinçsizlik ve büyük hatalar ölüme bile neden olabilir. İki farklı kimyasal maddenin ya da açıcıların karıştırılması adeta bomba etkisi ile patlamaya neden olabilir ya da birleşimden kaynaklanan zehirli gazlar solunum yollarında büyük tahribata neden olabilir.

Daha Fazla Köpük, Daha Fazla Temizlik Anlamına Gelmez

En büyük yanılgı temizlik maddelerinin birbirine karıştırılarak daha fazla köpük elde edileceği ve daha iyi temizlik yapılacağı anlayışıdır. Daha fazla köpük, daha fazla temizlik anlamına kesinlikle gelmez. Otomatik makinelerde kullanılan kiri en iyi çözen deterjanlar çok düşük köpük özelliklerine sahiptir. Ayrıca, yıkanan parçadan yüzde 1 gibi küçük bir bulaşık deterjanı bile çıkarmak için litre su tüketilmelidir.

Bu sebeplerden dolayı bulaşıklara çok fazla deterjan ekleyerek hem çok köpürmek hem de daha fazla deterjan kalıntısına maruz kalmanıza neden olur.

Evdeki Büyük Tehlike Temizlik Maddelerinin Karıştırılması

Etkin bir temizlik ve hijyen sağlamak için güvenerek aldığınız temizlik maddelerini tek başına kullanmalısınız. Temizlik maddelerinin ambalajlarında bulunan birtakım semboller vardır, bu sembollerin de anlamlarını bilerek nerede ve nasıl kullanılabileceği konusunda fikir sahibi olabilirisiniz.

Temizlik ürünlerinin etiketlerinde ve ambalajlarında bulunan sembollerin anlamlarına göre yapılması gereken davranışlar şöyle sıralanabilir;

  • Kimyasal içeren ürünleri asla başka ürünlerle karıştırmayın.
  • Gerektiğinden fazla ürün kullanmayınız. Çok sayıda ürün kullanmak daha fazla bakteriyi öldürebilir, ancak aynı zamanda bizi daha birçok zararlı maddeye maruz bırakır.sinlikle konulmamalıdır.

Satın aldığınız temizlik maddelerinin etiketlerine dikkat edilerek bu uyarıların mutlaka dikkate alınması ve usulüne göre kullanılması gerekir.

 

Çamaşır Suyu Neden Tuz Ruhuyla Karıştırılmaz?

İnsan sağlığı açısından çok tehlikeli maddeler arasında bulunan çamaşır suyu aslında bir sodyum hipoklorit maddedir. Bu maddenin direk insan cildi ile temas etmesi büyük sorunlara ve hastalıklara neden olur. Ayrıca, cilt ve gözlerle teması halinde ciddi yanıklara neden olur ve hatta görme yeteneğinin kaybedilmesine kadar gidebilir. Bu maddeden çıkan buharın da asla teneffüs edilmemesi kesinlikle çok önemlidir.

Bu kadar tehlikeli olduğu için son derece dikkatli kullanılması gereken çamaşır suyunun bir de tuz ruhu ile karıştırılması çok büyük tehlikeler kapı aralamaktadır. Bu nedenle çamaşır suyunu asla diğer temizlik maddeleriyle ve tuz ruhu ile karıştırmayın. Kireç çözücü ile çamaşır suyu veya tuz ile çamaşır suyu karıştırılarak birçok insan hayatını kaybetmiştir.

Temizlik Maddelerinin Zararları Nelerdir?

Üretim amacına ve usulüne göre kullanıldıklarında elbette temizlik maddelerinden fayda sağlanır ve günümüz yaşantısı için bir gerekliktir. Ancak belirttiğimiz gibi usulüne göre kullanılması, kullanma talimatlarına uyulması ve karıştırılmaması çok önemli.

Birbiriyle karıştırılan temizlik maddelerinin yol açabileceği zararlar şunlardır;

  • Dokular için aşındırıcı olup, böbreklere, akciğerlere, pankreasa ve dalağa ciddi zarar verir.
  • Merkezi sinir sistemine büyük zarar açarak depresyona neden olur.
  • Nadiren de olsa dolaşım sistemini olumsuz etkilediği biliniyor.
  • Büyük cilt sorunlarına, yanık ve yaralanmalara ve hatta kansere neden olur.

Söz konusu zararlara maruz kalmamak için temizlik maddelerinin birbirleriyle karıştırılmaması, yapısında insan sağlığına zararı en az olan ürünlerin tercih edilmesi ve havalandırılan ortamlarda kullanılması büyük önem taşıyor.

İzleyin: Çamaşır suyu ile tuz ruhunu karıştırmayın!

Temizlik Maddelerinden Zarar Görmemek İçin Ne Yapılmalı

Temizlik yapılması ve bunun için de temizlik maddelerinin kullanılması günlük hayatın vazgeçilmezidir. Ancak, bu maddelerden zarar görmemek ve sağlığımızı tehlikeye sokmamak için birtakım kurallara uyulmalıdır.

Temizlik maddelerinden zarar görmemek için, dikkat edilecek hususlar şunlardır;

  • Kimyasal içeren ürünleri satın alırken, mümkün olduğunca az toksik ve daha az tehlikeli madde seçin.
  • İhtiyaç duyduğunuz kadar malzeme satın alın ki evinizde tehlikeli kimyasallar koleksiyonu olmasın.
  • Satın aldığınız ürünün üzerindeki etiketi inceleyiniz ve kullanma talimatını okuyunuz.
  • Ürünleri sadece etiketinde belirtilen amaç için kullanın.
  • Üretici tarafından tavsiye edilmişse koruyucu eldiven ve gözlük taktığınızdan emin olun.
  • Ürünleri yiyeceklerden ve çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
  • Evdeki kapı ve pencereleri mümkün olduğunca açın ve temizlik maddeleri gibi tehlikeli dumanlar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken maksimum havalandırma sağlayın.

Söz konusu talimatlar ve kurallara uyarak kullandığınız maddelerde zarar görmezsiniz. Ayrıca en tehlikeli davranış olan tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından kesinlikle uzak durun.