Limonlu merhem çayı veya Melisa çayı, Avrupa’da ve dünyadaki diğer ülkelerde popüler bir doğal ilaçtır. Bu çay limon ve nane notaları ile hafif, pürüzsüz bir tada sahiptir. Lezzeti bu çayı rahatsızlıkları iyileştiren sayısız faydası ile tamamlanmaktadır. Melisa çayının çok fazla yan etkisi yoktur ve kendi bahçenizden taze yapraklar kullanarak bile kolayca demleyebilirsiniz. Bu yazıda size melisa çayının yararlarını, yan etkilerini ve uygun demleme tekniklerini anlatacağız.
Melisa çayı, limon balsamı bitkisinin yapraklarından gelir. Bu bitki nane ailesine aittir ve halk arasında merhem nane veya ortak merhem olarak adlandırılır. Akdeniz, Orta Doğu ve Asya boyunca güney Avrupa’ya özgüdür. Bugün, popüler bir bahçe bitkisi olduğu için Kuzey ve Güney Amerika’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Melisa bitkisinin yaprakları bitkisel ilaç yapmak için sıklıkla kullanılır. Çay tarihsel olarak sindirim bozukluklarını tedavi etmek ve adet krampları ve baş ağrıları da dahil olmak üzere ağrıyı hafifletmek için kullanılmıştır. Melisa çayı hafif bir sakinleştirici etki yapar, bu da bu içeceği uyku bozukluklarından muzdarip veya yatmadan önce çay içmek isteyen insanlar için iyi bir seçim haline getirir.
İçecek ve bitki yaprakları isimlerini Yunanca ‘bal’ anlamına gelen kelimeden türetir. Melisa çayı, bir parça limon ile hafif tatlı bir tada sahiptir., limonlu nane aroması bal ve bir dilim limon ile iyi eşleşmektedir.
Video: LİMON KOKULU MELİSA ÇAYI FAYDALARI I NE İŞE YARAR I MELİSA ÇAYI NASIL DEMLENİR ve ÇAYININ FAYDASI
Melisa çayının faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte akşam yemeğinden sonra yorgunluk atmak için demleyeceğiniz bir fincan melisa çayının faydaları:
- Stres ve Kaygıyı Azaltır: Limonlu merhem çayının sakin edici etkisi, en zor günlerden sonra bile stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Aslında, limon balsam yaprakları Naturex tarafından satılan Cyracos gibi anti-anksiyete ilaçlarında kullanılır.
- Dalgalı ruh haline iyi gelir, bilişsel işlevleri kuvvetlendirir. Araştırmacılar, Melisa çayı tüketen kişilerin çayı içtikten bir ve üç saat sonra önemli ölçüde daha düşük anksiyete seviyeleri gösterdiğini söylüyor.
- Yatıştırıcı etkisi sayesinde uykusuzluk ve uyku bozukluklarının iyileşmesine yardımcı olur. Bu konuda pek çok kanıt ve çalışma vardır. Bir çalışma melisa ve kedi otu köküyle yapılan bir karışımın bazı uyku ilaçları kadar etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
- Zihinsel fonksiyonları düzenlediği için ciddi nörolojik rahatsızlıkların bazı semptomlarını etkisiz hale getirebilen Melisa çayı gerginliği azaltırken ruh sağlığınıza katkı sunar. Alzheimer hastalığı hastaları genellikle unutkanlık semptomlarına neden olan ve demansın başlamasına yol açan kolinerjik nöronlara zarar verir. Araştırmacılar, düzenli melisa çayı tüketiminin hafızayı kuvvetlendirdiğini ve bu hastalıkların daha kolay kontrol altına alınmasını sağladığını söylemiştir.
- Bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve mide ağrılarını yatıştırır.
- Herpes simpleks virüsünün semptomlarını azalttığı gözlemlenmiştir.
- Kaşıntıya ve yanmalara iyi gelir. Enfeksiyonları tedavi eder.
- Fitoterapi Araştırması’nda yayınlanan bir çalışma, hem Melisa ekstresinin hem de rosmarinik asidin, standart tedavilere dirençli olanlar da dahil olmak üzere yeni herpes virüsü salgınlarını inhibe ettiğini buldu.
- Kalp hastalıklarını önlemede ve kalp sağlığını korumada etkindir. Aritmiye çok iyi gelir.