SD karttan silinen dosyaları kurtarma yöntemleri

SD kartlar, resmen hayat kurtarıyor. Önemli verilerinizi ergonomik olamayan hafıza kartlarında taşımak yerine, daha küçük boyutlarda olan SD kartlarda taşımayı tercih ediyoruz. Ayrıca bu hafıza kartlarını da her türlü cihaza da takabiliyoruz. Ancak hafıza kartında oluşan sıkıntılardan ötürü bazı dosyaları silebiliyor ya da yanlışlıkla bize lazım olabilecek bir veriyi silebiliyoruz. Bu yazımızda sizlere SD karttan silinen dosyaları kurtarma yöntemlerini anlattık. 

Hafıza kartınan silinen dosya nasıl kurtarılır?

En yaygın depolama yöntemlerinden biri olan SD kartlar, dış etkenlere bağlı olarak da silinebiliyor. Ayrıca hafıza kartınıza bulaşmış kötü amaçlı bi yazılım ya da virüslü bir dosya, SD kartınızdaki bulunan verilerin silinmesine neden olabilir. Ancak SD kartınızdan silinmiş olan dosyaların kurtarılması mümkün. Bunun için Disk Drill adlı yazılımı indirmeniz gerekiyor.

Disk Drill ile SD karttan silinmiş olan dosyalar nasıl kurtarılır?

İlk önce Disk Drill adlı yazılımı bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekiyor. Bu yazımılı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Daha sonra ise bilgisayarınıza bu uygulamayı kurun. Disk Drill, ücretsiz olarak 500 MB’a kadar olan dosyalarınızı kurtarmanıza izin vermektedir. Ancak 500 MB boyutundan daha büyük bir veriyi kurtarmak isterseniz, Disk Drill yazılımının ücretli versiyonlarını inceleyebilirsiniz.

Size uygun olacak veri kurtarma yolunu belirleyin

Hafıza kartınızı bilgisayara bağlayın ve programı açıp, takmış olduğunuz SD kartı seçin. Ardından size en uygun olan SD kart kurtarma yöntemini seçin. Genel olarak All Recovery Methods yöntemi tavsiye edilmektedir.

Kayıp verileri taratın

Size uygun olan SD kart kurtarma biçimini seçtikten sonra ie Search for Last Data tuluna basın ve yüklediğiniz yazılım, otomatik olarak kurtarma işlemini başlatsın. Kurtarma işleminin uzunluğu SD kartın boyutuna göre, hafıza kartındaki kayıp verilere göre ve verilerin boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. İşlem sırasında programı ve bilgisayarı sakın kapatmayın. Bununla beraber de SD kartınızın bağlantısını kesinlikle kesmeyin.

Kurtarmak istediğiniz dosyaları seçin

tarama işlemi tamamlandıktan sonra ise kurtarmak istediğiniz, sizin için değerli olan verileri seçin. Tüm dosyaların kurtarılamayabileceğini unutmayın. Kurtarılan dosyalar arasından elle ya da otomatik olarak arama yaparak istediğiniz tüm dosyaları seçin.

Kurtardığınız dosyaları başka bir klasöre kaydedin

Kurtarmak istediğiniz dosyaları seçtikten sonra, Recover butonuna basmanız yeterli olacaktır. Bu butona bastıktan sonra Disk Drill sizden hedef klasör belirlemeniz gerektiğini söyleyecek. Siz de dosyaları kaydetmek istediğiniz klasörü belirleyin ve işleme devam edin. Ancak SD kartınızdaki bazı sorunların devam edebilmesi ihtimaline karşın, kurtaracağınız dosyaları bilgisayarınızdaki başka bir klasöre kaydetmenizi tavsiye ediyoruz.

SD karttaki kayıp verileri kurtarırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

En başarılı sonuç veren yazılımlardan biri olan Disk Drill bile bazı dosyaları kurtaramayabilir. BU yüzden hafıza kartınızın içerisinde bulunmuş ve silinmiş olan her dosyanın kesin olarak kurtarılma ihtimali yoktur.

SD kartınızın içerisindeki bir virüslü dosya veya kötü amaçlı yazılım, hafıza kartınızın içerisinde bulunan verilerin silinmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden sadece bildiğiniz dosyaları kurtarmaya çalışın. gelişi güzel bütün dosyaları kurtarırsanız, bilgisayarınıza da bu tür zararlı yazılımlar ya da virüslü dosyaların bulaşmasına neden olabilirsiniz.