Türk mutfağının en zengin olduğu konulardan bir tanesi lezzetleriyle birbirinden apayrı tatlara sahip olan baharat, baharat çeşitleridir. Yemeklerin tatlarına eşsiz dokunuşlar yaparken aynı zaman da şifa kaynaklarıdır. Mutfaklarda en çok kullanılan baharatlardan bir tanesi olan karabiberin faydaları saymakla bitmez. Zengin antioksidan deposu olan karabiberin, balla buluşumu da büyük bir direnç kaynağıdır. Gelin bu ikilinin vücudumuza ne gibi fayları var birlikte görelim…
Karabiberin faydaları nelerdir?
Dünya mutfağında büyük bir kültüre sahip olan karabiber; yemeklerde, salatalarda ve hatta ilaç için kullanılan şifa kaynağıdır. Sıcak iklime elverişli olan karabiberin, doğum yeri Hindistan’dır. Türkiye’de ise Akdeniz bölgesinde yetişen karabiber, küçük ağaçların öğütülmesiyle elde edilir. Karabiber, vitamin ve mineral bakımından zengin olup, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bir duvar örer. Özellikle kış aylarında, solunum yolu hastalıklarına büyük ölçüde etki ederken bal ile karıştırıldığında boğaz ağrısına adeta ilaç tedavisi yapar. Antioksidan özelliği sayesinde, zehirlenmelerin önüne geçerek, kanser hücreleriyle savaşır. Hazımsızlığa iyi gelir ve mide hastalıklarına karşı etkilidir. Gaz giderici özelliği vardır. Balgam sökücü özelliğinin yanı sıra, öksürüğe iyi gelir. Diş sağlığını korurken, çürüklerin oluşumunu engeller. Gut hastalığının önlenmesinde etkilidir. Egzama gibi cilt problemlerinde macun kıvamında getirilip, egzama olan yere sürülmesi durumunda iyileştirmeye yarar. Saç derisinde oluşan egzama ve kepek problemini ortadan kaldırır. Stresi azaltarak huzur ve dinginlik verir. Kilo vermeye ve metabolizmayı hızlandırmaya yarar.
Seyredin: Öksürüğe karşı, karabiber ve bal çayı tarifi
Bal ve karabiber kürünün faydaları
Solunum yolu hastalıklarına birebir iyi gelen karabiber ve bal karışımı, öksürük giderici olmasının yanı sıra boğaz ağrılarına da oldukça iyi gelir. Boğaz hastalıklarının tedavisi için karabiber ve balı karıştırarak tüketmek iyi gelecektir. Grip, boğaz ağrısı, öksürük gibi mevsimsel hastalıkların şiddetine göre 3 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilir.
Karabiber çayı;
Öğütülmüş karabiber ve tane karabiberler sıcak suyla 10 dakika karıştırılarak demlenir, ardından 1 tatlı kaşığı bal eklenir. Balgam sökücü ve boğaz ağrılarına iyi gelen bu çay günde 2 bardak kadar tüketilebilir.
Karabiberin besin değerleri;
100 g karabiberde aşağıdakiler bulunmaktadır:
Su: 12.46 g
Enerji: 251 kcal
Protein: 10.39 g
Toplam yağ: 3,26 g
Karbonhidrat: 63.95 g
Lif: 25.3 g
Toplam şeker: 0.64 g
Kalsiyum: 443 mg
Demir: 9.71 mg
Magnezyum: 171 mg
Fosfor: 158 mg
Potasyum: 1329 mg
Sodyum: 20 mg
Çinko, Zn [mg] 1.19
C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg
Tiamin: 0.11 mg
Riboflavin: 0.18 mg
Niasin: 1.14 mg
B-6 Vitamini: 0.29 mg
Folat, DFE: 17 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 27 µg
A Vitamini, İÜ: 547 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 1.04 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 163.7 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 1.39 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.74 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 1 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg